A hónap mottója

"A gép nem a munkást szabadítja meg a munkától, hanem a munkáját a tartalomtól"

Karl Marx

2009. április 18., szombat

Önmagunk árnyéka

Szánalmas az a nemzet, amelynek olyan alkotmánya van, ami megengedi, hogy ilyen olcsó eszközökkel ilyen sokáig fenn lehessen tartani egy csaknem mindenki számára nyilvánvalóan alkalmatlan kormányzatot. Az alkotmányunkat egy sunyi banda kalapálta össze húsz évvel ezelőtt, akiknek egyetlen cél lebegett a szeme előtt: nehogy vissza lehessen csinálni a rendszermutyizást. Majd’ húsz éve fetrengünk ebben az alkotmányos posványban, mint a disznó. Egyre soványabb disznó. Férges disznó. A férgek bezzeg jó kövérre híztak bennünk. Most kormányt alakítanak. Bélférgekhez méltón – árnyék(szék)kormányt. És szarnak a fejünkre. Nagy ívben.

Szánalmas az a nemzet, amelynek erkölcsi érzéke olyannyira visszafejlődött, hogy ilyen olcsó, hamis mosolyú simlist miniszterelnökévé tesz – és még örül is neki. Gordon megszorításaival foglakozunk, ahelyett, hogy megnéznénk mit hozott a csomagjában.
Libát. Illetve a hűlt helyét. Mert sajnos a libatolvaj egészen találó megjelölése ez embernek. Valójában enyhe jelző. A libákat ugyanis nem ellopták, hanem elrabolták, a gazdáikat pedig megölték. Kilenc halál szárad Gordon lelkén, Explicite. Közvetlenül. Ezzel még Gyurcsány Ferenc elkövető sem “büszkélkedhet“. Igaz, Gordon gyenge kis kezeivel nem vetett kötelet egyikük nyakába sem, csak éppen ugyanazzal a kézzel aláírásával hitelesített bizonyos papírokat, melyek felértek az illetők halálos ítéletével. Ne legyenek kétségeink! Aláírni most is fog. Csak még nagyobb tétben játszik. Velünk. Van otthon köteled?
És ez csak az érem egyik oldala. Az erkölcsi.
A másik, a Hajdú Béttel szorosan összefüggo oldal a szakértelem, hozzáértés és szakmai etika kérdése.
Alkalmas-e az ország válságmenedzselésére ez ember, aki éles gazdasági helyzetben hibás döntést hibás döntésre halmoz (Már a Hajdú Bét felszippantása is hiba volt adott időszakban, pláne az úgymond tulajdonosként hozott baromfihúsipari szakmai döntések. A felszippantásról nem biztos hogy maga döntött, de a többi biztosan az ő sara. Legalábbis a nevét adta hozzájuk.), majd, amikor a csőd már biztosnak látszik, kisíbol minden értéket a bukott cégből, magára hagyta a kifizetetlen beszállítókat, akik teljesítették a maguk vállalását, felnevelték és leadták azokat a kurva libákat?
Ha akkor normális csődeljárást folytatnak, nem síbolják át a pénzt a Wallisba (külön vizsgálatot érne, honnan is volt annak a vállalkozásnak a pénze, indulótőkéje, kitől, hogyan, milyen feltételekkel és miért kapott hitelt az indulásakor és később), az anyacégbe, a beszállítókat legalább részlegesen kifizethették volna. Hogy a szerencsétlen kifosztottak ne az öngyilkosságba meneküljenek a helyzet elől, hanem talpra tudjanak állni. Ezeknek a döntéseknek az egyszemélyi felelőse Bajnai Gordon, és ezzel az egy üggyel bizonyította mind szakmai, mind erkölcsi alkalmatlanságát arra, amit most vállalt. Együgyű lenne? Nem hiszem: a mosolya mást mond. Blaskó Péteren láttam ilyet, amikor annak idején Miskolcon a Tartuffe-öt játszotta.

Szánalmas az a nemzet
, amelynek józan esze nem tiltakozik az ellen, hogy olyan emberek tételezik magukat szakértőnek, és vállalnak miniszteri szerepet egy szakértőinek csúfolt kormányban, akik életükben semmilyen értékteremto, alkotó (szakértői) munkát nem végeztek. Kiss és Szekeres, például, akik a KISZ-ből egyenesen az MSZP-be katapultáltak. A szocialista “munka” hősei. Érdemes élosködok, élenjáró síbolók. Szakértői a semmittevésnek és a semmit nem tevéssnek. Szekeres különösen fáj: egy egyetemre jártunk… Van még ebben a kormányban adócsalási szakértő, volt kartellezési szakértő, és nemzetbiztonsági szakértő, aki szakértelmét bizonyára James Bond filmekből szerezte (Stirlitzet nem hiszem, hogy látta, ahhoz túl fiatal). A jobb sorsra érdemes Hiller is bizonyított már oktatási szekértőként. Kell egy csapat. Nekünk ők kellenek. Ja, hogy téged nem kérdeztek meg erről? Érdekes, most hogy mondod… Engem sem.

Szánalmas az a nemzet, amely nem ismeri fel, hogy saját elméje és lelkiismerete, tudniillik az értelmisége velejéig korrupt és hazug. Az értelmiség, aki 2004. óta zengte Gyurcsány Ferenc elkövető dicshimnuszait, aki pár hete látványosan köpte arcul egykori kenyéradóját a rugalmas elszakadás hitleri taktikáját követve, amikor Putyin atyuska elcsapta érdemdús miniszterelnökünket, ez az értelmiség most nem olyan látványosan, de Gordonhoz dörgölőz. Ik. Hátha az elkövetkező két hónapban még elnyerhető lesz néhány kultturkampf-pályázatocka, támogatászocka, ösztöndíjacka, reklámocka a lapockának-szájtockának… Szégyenkezem miattuk. Szégyenkezem, mert mindközben egyetlen pillanatig sem mulasztották el az ellenzék szidalmazását, befeketítését, alkalmatlanságának bizonygatását, a kormányzati felelősségnek az ellenzékre tologatását.

Szánalmas az a nemzet
, amely beéri igazság helyett joggal, szabadság helyett szabadossággal, demokrácia helyett mutyival. Ezt összeségében úgy hívják: liberalizmus. Melynek most alapfeltevéséről bizonyosodott be, hogy hazugság (legyek jóhiszemű – tévedés). A piac és a pénz ugyanis bármilyen szabályozásra képtelen ekkora méretekben. El kellene gondolkozni, hogy a korlátlan egyenlőség és szabadság eszméje nem ugyanilyen tévtan-e! El kellene gondolkodni azon, hogy az értékek relativizmusát mindenekfölött hirdető liberalizmus alkalmas-e egyáltalán az igazság érvényesítésére! Mert ha mindenkinek igaza van, akkor törvénynek érvényt csak a jog betűje szerezhet. Annak minőségéről pedig első kézből származó információnk van.

Szánalmas az a nemzet, amely elé kordonok és Godonok meredeznek, és nem söpri el egy kézlegyintéssel a kordonokat és a Gordonokat is. Nem mennek milliók az utcákra és terekre, hogy csendes méltósággal, jelenlétük számszerű erejével kényszerítsék ezt a szánalmas kormánypótlékot a távozásra, a demokratikus szabályok alkotmányunkban ugyan rosszul rögzített, de attól függetlenül, abszolútumként létező érvényesítésével. Vesd össze: a nép szava. De mi nem vagyunk nép, nem vagyunk nemzet. Igaz, normális országban ennyi lakosnak polgármestere és képviselőtestülete van, nem miniszterelnöke és kormánya… Főleg ilyen miniszterelnöke, és ilyen kormánya.

Szánalmas az a nemzet
, amely ebben a helyzetben nem néz a körmére e kormány ellenzékének is. Nem azért, mert azok jobbak, vagy rosszabbak, vagy egyformák lennének emezekkel. Ezektől csak jobbak lehetnek. Azért, mert ez az ellenzék jelenleg ugyanolyan bénult, mint akit ellenez. Röhög ezen a szánalmas bandán, olcsó vicceket gyárt a rovásukra, és idióta szlogeneket böfög föl. Reménytelenség Bt.? És annak mi az ellenzéki változata? Remény Kft.? Nem látom a Remény Kft. üzleti terveit, nem látom, hogy mit tennének, hogy a szarból kihúzzák a céget, mi lenne az előállított termék, megteremtett érték, milyen technológiával és milyen üzemben csinálnák, ki fizetné az alapanyagot, miből fizetnék a dolgozókat. Csak azt látom: Korlátolt felelősségű társaság lesz…

Szánalmasak vagyunk.

Csak éppen senki sem szán bennünket. Röhögnek rajtunk csupán. A bohózat fázison már régen túl vagyunk: Alsó Meránia ma egyetlen nagy cirkuszporond, amelyen silány bohócok erőlködnek a ránk szakadt ponyva alatt. A legmagasabb színvonalú bohóctréfa, ha valamelyik kínjában elfingja magát. Mindehhez nekünk, nézőknek, sokadszorra kell megfizetni a belépőt, úgy, hogy közben már az ötödik garnitúra zsebes pakol ki bennünket a dísznek hazudott előadás alatt.

Lelki szemeim előtt látom, hogy Stephen Colbert Gordon meghívását tervezgeti a showjába. És mi majd röhögünk és a tédünket csapkodjuk. Minő diplomáciai húzás! Külpolitikai siker. És az is lesz, mert a magyar külügynek egyébre nincs esélye. Magára valamit is adó kormányzat ugyanis nem tárgyal ilyen bandával…

Szánalmasak vagyunk. És ostobák. Együtt és egyenként. Én, te, ő, mi, ti, ők…

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon erdekes, koszonom