A hónap mottója

"A gép nem a munkást szabadítja meg a munkától, hanem a munkáját a tartalomtól"

Karl Marx

2007. március 7., szerda

We are not even similar

Nem vagyunk egyformák.

A Nemzet Csalogánya ahhoz a savanyú szagú, kissé lejárt szavatosságú trükkhöz folyamodott, hogy beárulta a Nyugatnál a magyar jobboldalt, kb. ebben a stílusban „Tessék nézni, ovóninéni, a Viktorék milyen cúnya antiszemiták!“. Hogy ezzel mit ér el azon kívül, hogy pár gazdag zsidó ijedtében esetleg nem Iszapsztán méltán híres iszapferedőiben szórja el a pénzét, nem tudom. Mert ovónéni bizony nem fogja térdére fektetni Viktoromat. Ovónéni legfeljebb a kormányon lévőket képes büntetni – meg a honpógárokat – , mondjuk egy kis forrásmegvonással. De miért lenne ez jó a Nemzet Csalogányának? Még ő van kormányon, nem?

Mindegy, mindenki úgy hülye, ahogy tud.

Odahaza mindenesetre meglehetős vegyes reakciókat ért el vele. Furcsa, hogy főként nem a beárultak részéről, ahogy látom. Bár, köpj le, vágj pofon, idő hiányában többnyire az Indexen tájékozódom, amely sem nem elfogulatlan, sem nem teljes körű. És, ha már ott vagyok, TótaW blogján. Aki meg dettó nem.

Akivel viszont általjában egyet szoktam érteni. Úgy 70-80%-ban.
Kivéve ezzel az utolsó bejegyzéssel.

Mert kár elbagatellizálni az antiszemitizmus erejét, növekedő voltát, amikor pont aznap közli a BBC felmérést az Index, miszerint 27 vizsgált ország átlagpolgárai nagyon is antiszemiták: Izraelt tartják a fő gonosznak.

Főleg mink jeleskedünk, elvtársak, barátaim!
Nálunk kevesebb jót Izraelről csak Törökországban és Egyiptomban gondolnak a megkérdezett országok közül. És, ha már, az „ellenségem ellensége a barátom“ alapon, Irán megítélése bizony nálunk nem annyira negatív, mint általában máshol. Na de kérem!

Fel kellene fogni, hogy a magyar jobboldal egyetlen sarokköve, közös többszöröse az antiszemitizmus! A tarsolylemezes/turulos/tulipános hazafi ugyanúgy, mint a mérsékelt középosztálybeli pógár vagy az árpádsávot lóbáló bőrfejű* bizony, ha nem is gyakorló, de legalább elméleti antiszemita.
(*Aki, legyünk őszinték nem annyira az Árpád ház iránt gyakorolt – egyébként elég kétséges – tiszteletből lengeti azt, hanem azért, mert mindenki tudja, hogy Szálasyék valami hasonlót lobogtattak, és mivel ezt mindenki tudja, hát elég megmutatni, és rögtön mindenki tudja, hogy ők mit is gondolnak. De nem mondja ki senki. Ilyen förtelmesen hazug a közélet Iszapsztánban.)

A másik dolog, amivel nem lehet egyetérteni, TótaW azon kijelentése, hogy a magyarországi zsidó pógár ugyanolyan, mint a többi magyar pógár. Ez nem igaz.
Már az se nagyon, hogy a többi magyar pógár. Mert mihez kezdünk a milliós lélekszámú cigánysággal, mely sem genetikailag (dravida), sem kulturálisan (félnomád) nagyon nem olyan, mint a magyar pógár (kevert kaukázusi/keresztény letelepedett). És nem nagyon hinném, hogy TótaW a magyar népesség ezen feléhez tette volna az összehasonlítását.
De a másik feléhez se stimmel.
A magyar polgárok között per definitionem nem lehetnek például ortodox izraelita (vagy hogy PR manapság mondani?) vallású emberek, akik viszont a – legyen kerek szám! –százezernyi magyarországi zsidó lakosból bizony kb. húszezren vannak. Ha csak a foglakozásbeli megoszlást nézzük, nem hinném, hogy a magyarországi zsidó pógárság az elhanyagolhatónál nagyobb számban képviseltetné magát a vájárok, kazánkovácsok, géplakatosok, varrónők, szántóvetők és disznópásztorok között sem, akik viszont jelentős hányadát teszik ki a magyar pógárságnak (ezt úgyis szó szerint veszed, tehát a kétkezi mesterségekre gondoltam általában). Nem jellemző a magyar polgárra a kb. 4000 éve tartó beltenyészet, s főleg nem az ebből fakadó rendkívül erős törzsi összetartás, szolidaritás és néha bizony kontraszelekció. Inkább az ellenkezője.

Szóval nem vagyunk egyformák.

Nem is vóna jó.

PS1: A logika kedvelőinek: ha antiszemitának szeretnél bélyegezni, az összetett szóból legalább az egyik tag biztosan igaz.

PS2: Árpád, hogy mit tudnak a franciák, azt nem tudom, de ugyanabban a BBC felmérésben a franciák 17 százaléka van meggyőződve Izrael jószándékúságáról, és 65%-a negatív hatásairól. Ugyanez magyarokra 6 és 45%. He? Hogy maguk a genny franciák hogyan tudják magukat ilyen jól eladni, megint egy érdekes kérdés.

Nincsenek megjegyzések: