A hónap mottója

"A gép nem a munkást szabadítja meg a munkától, hanem a munkáját a tartalomtól"

Karl Marx

2007. március 29., csütörtök

Pest control

az kellene már Iszapsztánban. Viktorom átlépte azt a küszöböt, amikor külpolitikai szinten is kártékonnyá vált.

Miniszterelnökként alaposan elkúrta (na jó, jégre tette) az amúgy sem igen gyümölcsöző orosz kapcsolatot. Most meg...

Viktor! A gáz az oroszoknál van! Ők meg a spájzban.

A Távol Kelet jelenleg a Közel Keletre jön energiáért (kínai, iráni két jó baráti...), nem osztja meg velünk tiszta szívjóságból amije nincs. Legfenebb jó pénzért. vezetékünk hozzájuk meg egy kicsit hosszú lenne...

Ha pedig az orosz állam valóban az ott van az energetikai vállalatok között, akkor kurva jól csinálja.

Az egyesített európai gázvezeték csapja peniglen biza megintcsak az oroszoknál van. Az egyetlen számottevő tartalékot, a norvég gázot ölég drága kiszedni a tenger alól.

Szóval, nem elidegeníteni kellene az oroszokat kicsinyes zsigeri gyűlölködő politizálással (melyet a kis Viktorom bizonyára még a kedves apukájától tanult, ergo képtelen felülemelkedni rajta), ahanem inkább be kellene csábítani őket Európába. Addig, amíg végleg nem fordulnak keletnek. És ennek már sajnos vannak jelei.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Buta dolog, tudom, olyan bejegyzéshez írni, ami hónapokkal ezelőtti. Ám nem állhatom meg. Tudod, hogy a szavaddal éljek, a szaharát sem érdekli, hogy egy ex-izéke mit szórakozik. legfeljebb politikai játszámák színtere, most nem ő a kisfőnök, hanem egy erősen orosz (hadnemondjamán, hogy szovjet) barát kvázi MSZP "főtitkár"...
Oszt meg, ha Viktorunk ügyködne a bársonyszíkbön, akkó mög mi lenne? Duma a színen, megegyezés a háttérben...
Különben meg az orosz lehetőségeket ki KELL haszálni, de legalább olyan mocsok, gusztustalan (másként mondva: kapitalista) hozzáállással, ahogy ők az enegrát adják el nekünk... Ja, igaz, ők vagy 80-szor nagyobbak nálunk... Bocs, akkor meg mindegy, ők azt csinálnak velünk, amit akarnak, vagy nekünk meg lesz eszünk és együtt mozdulunk az EU-val, különben szahrát sem érünk el, mert szaharát sem érünk a világban. A jelen olaj/gáz vita, meg, hogy Mo. a trójai faló, talán igaz, de két szék (nagyhatalom) között simán a padlóra csücsülhetünk, ha nem vigyázunk, úgyhogy jobb oda húzni, ahova tartozunk, s ez nem az Ural-videke, a tundra-lapálya, vagy a tajga eredje...
Pl. a rakétavédelem tekintetében az okosabbja (tőlünk északra található, szláv nyelvű törzsek ;-) tudják hova tartoznak, ekként, ha nem is a fitymálás, és a hátatfordítás, meg az oroszlán bajuszának a huzigálása, de a világos elkötelezettség fontos, s nem kokettálhatunk az oroszokkal, csak mert nosztalogiából ez bejön néhány százezer magyarnak, vagy mert szűk politikai (azaz inkább személyes, ill. üzleti) érdekek ezt kíváják. A Nagy Testvér már nem az a Nagy Testvér, ma már nem "továris", hanem üzletfél, stb. Ekként kell gondolni minderre, nem azzal a nosztaligiával, ahogy az Nálad is számtalanszor megjelenik. Ne haragudj, hogy ezt írtam, de minden sok más blogbejegyzéseddel ellentétben (amelyen látszik a megalapozottság) ebben a témában csak nosztalgiázól, és fújod a média által is a fejekbe rossz szólamokat. Ez pedig nem épp a citoyen poltikai bölcsességét tükrözi, hanem a már említett "boldog szoci idők emlékeibe révedő, nosztalgiázó magyart". (...és elnézést, ha keményen fogalmaztam volna, de próbáltam (ahogy azt írod is egy posztodban) érvekkel élni, mégha egyszerűen is fogalmaztam meg a mondanivalómat. Sorry, még egyszer! (A körmondatokért is, de ezen a francos rendszeren csak pár sort látok egyszerre, s nincs kedvem átnézni.) "Én voltam", tudod, a kedvenced... ;-)

Névtelen írta...

Ja, igen, és Livániáról se feledkezzünk meg, ugyebár...
(Miért van az, hogy a balos, meg a jobbos nézőpontok közül, pro és kontra, mindig kimarad az, ami gyengítheti az érvelést? Ez esetben a Te postodból a Litván vonal...)

Balfrász írta...

Annak a fényében, hogy ennek a kisz-titkárnak a követeét a mostanában nem fogadták Oroszországban barátságról nemigen lehet beszélni.
Viszont, mot olyan helyzetben elehetnénk, hogy esetleg közvetítőszerepet láthatnánk el a megyvec és jurópa között. A haszon a miénk lehetne. De tuti, ezt m,ajd a lenygelek csinálják, vagy a szerbek, ha eljön az ideje, vagy a balti államok, ha megjön az eszük.

Enyergijahordozókrul most nem beszélek, a tehnyika változhat, de elég a térképre nézni,
és összevetni Oroszország anyácskát ezzel a szánalamas kecskeóllal, amit Európának csúfolnak, hogy lássa az ember, ez a kettő együtt talán megakadályozná, hogy a piszoárba köpködő kínaiak legyenek a világ urai. De a nyugati világ éppen teljes erővel szorítja a medvegyet Ázsiába.

De nekünk inkább kell a kínai rabiga, mint az orosz. Milyen lesz majd a kettő EGYÜTT? Orwellnek lesz igaza?